Leie seilbåt i utlandet


Krav til dokumentasjon

De fleste steder det er vanlig at nordmenn leier seilbåt, vil norsk båtførerbevis bli akseptert som gyldig dokumentasjon for «vanlige» seilbåter. For enskrogsbåter vil det i praksis være samme begrensning oppad som i Norge, altså opp til ca 50 fot. Skal du leie katamaran, må du være klar over at reglene om bruttotonn (som er volum på båten, ikke vekt) slår ut på kortere båtlengde, så her vil begrensningen mange steder være rundt 40 fot. I enkelte land, for eksempel hvis du leier seilbåt i Kroatia, har lokale myndigheter laget egne konverteringstabeller for utenlandske sertifikater. Andre steder kan det være utleier som vurderer hva som blir godkjent eller ikke.

ICC eller båtførerprøve?

Foreløpig kommer du langt med båtførerprøven, men enkelte utleiere er blitt mer skeptiske i de senere årene, dels på grunn av manglende krav til praksis for å ta båtførerprøven, dels fordi båtførerprøven ikke er et internasjonalt sertifikat. Norge har innført det internasjonale sertifikatet ICC, som gir mulighet også for norske seilere å dokumentere praktiske ferdigheter. For å få utstedt ICC må du både ha tatt båtførerprøven, og gjennomføre og bestå en praktisk prøve.

Hvor kan du leie seilbåt?

Du kan leie seilbåt stort sett over hele verden, men noen områder er bedre utbygget og har bedre infrastruktur. Det er viktig hvis noe skjer, hvis det er noe feil på båten, du får motorstans eller lignende. Når du har betalt ganske mye for å seile en knapp uke eller to er det kjedelig å bruke 2 dager på å ligge i en havn og vente på hjelp! Du kan finne utleier selv i utlandet, eller bruke en norsk agent. Ofte er det ingenting å spare på å leie direkte, og ved å leie gjennom en agent i Norge har du en norsk kontakt å forholde deg til, og disse har vanligvis god innsikt i leiemarkedet i de enkelte landene, og kan komme med tips og hjelp. Du bør velge en utleier som er medlem av Reisegarantifondet, slik at du er sikret økonomisk.